Brusturné i Vestfold

Vestfold FpU besøkte i forrige uke hele 11 skoler i løpet av fire dager. På skolebesøkene delte vi ut brus og flyers om brussaken som kommer opp i fylkestinget om kun halvannen uke. -Turnéen var meget vellykket,  forteller politisk nestformann André Bråthen.

Les også: Brussaken til fylkestinget

Blant de besøkte skolene var Holmestrand VGS, Sande VGS, Sandefjord VGS, Thor Heyerdahl VGS og mange andre skoler. På tross av eksamener og forberedelser til eksamen fikk FpU stort sett god oppslutning rundt aksjonen. -Jeg er overrasket over hvor mange som kom bort og engasjerte seg, sier Bråthen engasjert.

Les også: Vil ha brus tilbake på skolen

Mange elever samlet seg ute ved bussholdeplassen, ettersom FpU ble nektet av ledelsen ved skolen å servere brus innendørs.

Nektet å servere brus ved Færder VGS

Ledelsen ved Færder VGS var ikke i det blide hjørnet da FpU satt opp sin stand og begynte å dele ut brus. Etter først å ha prøvd å kaste ut FpUerne, valgte de å nekte brusservering. -Jeg er sjokkert over at skoleledelsen ikke kan skolereglementet, der det tydelig står at politisk aktivitet er tillatt, sier Bråthen.

Etter at ledelsen hadde blitt gjort klar over reglementet valgte de videre å nekte utdeling av brus. -Dette er i strid med skolens politikk når det gjelder brus, uttalte ledelsen.

Elevene Preben Aastum (t.v.) og Tony Isaksen (i midten) fra Færder VGS, her sammen med lokallagsformann i Sande og Svelvik FpU, Edvard Cook Tansøy (t.h.)

Det hele endte med at FpU tok med seg brusen ut på gaten og delte ut der i stedet. Mange elever kom bort og tok seg et glass brus. På det meste stod rundt 25 elever rundt busskuret der brusen ble utdelt. Anslagsvis 40-50 stk. var innom. -Jeg opplever at innbyggerinitiativet blir motarbeidet, ved at vi ikke får lov til å ha aktiviteter på skolen, skolen bør være glad for politisk engasjement, sier en skuffet Bråthen.

Les også: FpU forsøkt kastet ut fra Thor Heyerdahl VGS

-Burde få velge selv

Blant elevene som kom bort for et glass brus, var Tony Isaksen og Preben Aasrum. Begge var kritiske til ledelsens oppførsel ovenfor FpU og brusforbudet. -Det er mye bedre at elevene får bestemme selv, sa Preben. -Vi får tatt med brus uansett, legger Tony til og er enig med FpU i at brusforbudet ikke nødvendigvis har ført til lavere sukkerinntak blant elevene.

B(r)ussturné

Fylkessekretær Daniel Aas fikk testet ut kollektivtilbudet under brusturnéen.

Deler av brusturnéen ble gjennomført til fots og ved hjelp av buss. Spesielt i begynnelsen av uken var buss eller bein blant de få transportalternativene mellom de ulike skolene. -Det er alltid greit å teste ut kollektivtilbudet litt, humrer fylkessekretær Daniel Aas avslutningsvis.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.

CategoriesUncategorized